Ως χρωμοΣώματα, επανακαθορίζουμε την ταυτότητά μας και θέτουμε τα δικά μας μέτρα για το ποιοι είμαστε και τι μας αρέσει.

Ψάχνουμε το δικό μας χρώμα σε έναν κόσμο που επιμένει να δείχνει γκρίζος..

[Ποιοι είμαστε] [Τι θέλουμε, τι δε θέλουμε, θέλουμε;] [Γιατί;] [Πώς;]

8 Φεβ 2008

Που βρίσκεται αυτή η περίφημη κοινότητα αν όχι στο ίντερνετ ; Αν το Γκάζι σου παρέχει μια εμπορευματοποιημένη διασκέδαση και οι οργανώσεις μια γερασμένη πολιτικοποίηση, το ίντερνετ σου προσφέρει απλά τα πάντα . Gay sites, porn, blogs, chats , gaydar ,romeo . Μπορείς να κανονίσεις σέξ μέσα σε 10’, να γνωρίσεις οποιονδήποτε , να ακούσεις ο,τιδήποτε . Το ίντερνετ σου προσφέρει την ευκαιρία να ζήσεις μέσα από αυτό . Και φυσικά δεν είναι κάτι που κατακρίνω, εφόσον από το Λύκειο έχω χωθεί τόσο μέσα στο cyber gay σύμπαν ώστε ένα μεγαλο ποσοστό των γκόμενων και φίλων να προέρχονται από chat, αγγελίες ή gaydar . Οι περισσότερες θεωρητικές γνώσεις δεν προήλθαν από βιβλία αλλά από κείμενα ομάδων ή περιοδικών(10%,qvzine) από αναλύσεις που κάποιου μπλόγγερ του καύλωνε να κάνει ή απλές σκέψεις και εμπειρίες με τις οποίες ταυτιζόσουν και αναγνώριζες τον εαυτό σου μέσα από αυτές . Ένα μεγάλο μέρος της σημερινής μου ταυτότητας έχει χτιστεί πάνω στο ίντερνετ . Ως νεαρό πουστράκι που μισούσε το μέρος που ζούσε και διψούσε για οποιαδήποτε μορφή διαφυγής, το ίντερνετ ήταν η καλύτερη μορφή να διαφύγω από τα στενά όρια της αποστειρωμένης επαρχιακής μικροαστικής κουλτούρας και να έρθω σε επαφή με όλα αυτά που στα μάτια μου τότε έμοιαζαν υπερφυσικά . Λέγεται συχνά πως το ίντερνετ ήρθε απλά για να υποκαταστήσει μια ήδη υπάρχουσα gay underground κουλτούρα: τα πάρκα, τις δημόσιες τουαλέτες , τα κωλόμπαρα . Και μάλλον είναι αλήθεια(όχι βέβαια ότι η πραναφερθείσα κουλτούρα έχει εκλείψει) γιατί είναι μάλλον απίθανο να μπείς σε chat και να μη δεις τουλάχιστον τρεις παντρεμένους που να θέλουν να ξεκαβλώσουν με αγοράκια ή άπειρες προτάσεις για ανώνυμο σεξ εδώ-και-τώρα .

Όπως είπα πριν το ίντερνετ σου προσφέρει τα πάντα . Το ενδιαφέρον όμως είναι το γιατί και εξίσου ενδιαφέρον το τι κοινό μοιράζεται η διαδικτυακή γκέι κοινότητα με την παλιά γκέι υποκουλτούρα . Η λέξη κλειδί είναι : ανωνυμία . Στο ίντερνετ όλοι γενικά εκφράζονται ελεύθερα , όλη η οργανωμένη και σοβαροφανής κοινωνία εκφράζει όλες τις ανομολόγητες επιθυμίες της, τα πάθη και φετίχ της χωρις να αναλαμβάνει καμία ευθύνη γι'αυτό . Ο,τι δεν μπορώ να κάνω άμεσα και στην πραγματικότητα μπορώ να το κάνω στο ίντερνετ ή μέσω αυτού τεσπά . Καλό παράδειγμα είναι αυτό το κείμενο . Γράφω όσο ελεύθερα κι απελευθερωμένα γουστάρω μέσα απο ένα σκέτο "Αντώνης" αλλά δύσκολα θα εξέφραζα το ίδιο ανοιχτα τις απόψεις μου με τέτοιο τρόπο σε αγνώστους σε μια συναναστροφή σε πραγματικό επίπεδο . Λίγοι, ελάχιστοι έχουν τολμήσει να πάρουν το ρίσκο και να βγούν δημοσίως λέγοντας και κάνοντας αυτό που θέλουν . Αντίστοιχα προσεγγίζω όποιον και όπως γουστάρω μέσα απο chat άντε και με κάμερα-αλλά no face- , δεν κάνω όμως το ίδιο στο δρόμο, στο λεωφορείο ή σε μπάρ . Γιατι φοβάμαι .
Κι όλα αυτά δεν τα λέω για να δείξω τι κοτούλες που είμαστε όλοι και κρυβόμαστε πίσω απο cyber ταυτότητες . Απλά το λέω για να μην νομίζουμε πως το ίντερνετ είναι καμια τρομερή πρόοδος για τη σεξουαλική ελευθερία και έκφραση . Είναι απλά μια άλλη μορφή για κάτι που ήδη προυπήρχε στην κοινωνία . Ανώνυμη συναλλαγή, χωρις ευθύνες και ηθικά βάρη .

Απο την άλλη, το ίντερνετ γίνεται όλο και πιο μαζικό και προσφέρει πολλές δυνατότητες σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων . Και αυτό είναι και καλό γιατι και προσωπικά και μόνο να το πάρω αν δεν το είχα μάλλον θα είχα δυσκολευτεί περισσότερο με την ταυτότητα μου και θα μου ήταν κάπως πιο δύσκολα στην εφηβεία-όχι ότι ήταν και εύκολα αλλά λέμε τώρα... Και μάλλον ναι το ίντερνετ μου άνοιξε τους ορίζοντες και μάλλον με διευκόλυνε . Και φυσικά κάθε άλλο παρα ιδανικό ή άγιο είναι(όπως τίποτα σ'αυτό τον κόσμο άλλωστε) αλλά μπορεί να βοηθήσει. Ειδικά εμάς... τα κάπως διαφορετικά παιδάκια και τα κάθε διαφορετικά παιδάκια .

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ola exoune to timhma tous.

to internet mporei na sou prosferei arketa pragmata kai me eykolia alla den to kanei dixws antalagma, kathe fora klevei ena kommati tou eaytou mas kai ton afhnei me perissotero fovo gia thn "pragmatikh" epikoinwnia.

apopsh mou (thn opoia yposthrizw kai efarmozontas thn) einai na gnwrizw pleon kosmo ektos internet.

arnhtika?
fysika milame gia poly ligotero kosmo kai sigoura ependyeis perissotero xrono kai eksoda gia tis voltes + thn "tharalea" apofash na milhseis se kapoion pou sou aresei kapoia stigmh face to face.

thetika?
perissoterh poiothta stis epiloges sou, mathaineis ton eayto sou sthn praksh + sxeseis me anthrwpous (filikes k erwtikes) oi opoies erxontai me fysikothta (mias kai gnwrizeis arga arga ton allo kai den apotelei proion se rafi kapoiou site).
gia kapoious romantikous allwste h gnwrimia ektos chat einai protimoterh.

den aporriptw entelws to internet, allwste opws eipes gia kapoious apotelei to monadiko ergaleio gia na "koinwnikopoihthoun".

omws anarwtiemai, osoi DEN to exoume sovara anagh giati to xrhsimopoioume?

Ανώνυμος είπε...

Wraio keimeno.. poly kalytero ap'ta proigoumena sou(sorry kiolas alla sta proigoumena fainotan sa na eixe pesei trelo editing stin ekfora tou logou, auto einai pio fysiko).

Alla: me ton tropo pou to parousiazeis fainetai san na einai monodromos mia 'dipli' zwi. Allos stin kathimerinotita, allos sto net, apo ti stigmi pou oi dyo drastiriotites exoun toso megales diafores metaksy tous.

Grafeis: "o,ti den mporw na kanw amesa kai stin pragmatikotita, mporw na to kanw sto internet i mesw autou"
Sto ypoloipo keimeno anafereis merika ap'auta: sex, gnwrimies, eleutheri ekfrasi tis apopsis.

An gi auta, omws, exoume anagki to internet gia na ta kanoume... ti mas apomenei na kanoume stin pragmatiki zwi??

An isxyei auto pou les, tote i pragmatiki zwi einai sto internet. Ekei pairneis prwtovoulies, ekei kaneis gnwrimies, ekei les ksekathara tin apopsi sou..

Kai s'autin tin periptwsi anarwtiemai: poioi eimaste tote st'alitheia?? Oi typoi pou synantas sto dromo kai symorfwnontai sto koinwniko protypo kai to periorismeno tous 'tharos' i ta profiles pou synantas sto internet kai ekfrazoun tis pragmatikes tous epithymies?

Alla tote, an xreiazetai ena kalwdio gia na eleutherwthoume, an exoume anagki tin anwnymia gia na apoktisoume autopepoithisi, ti aksia exoun st' alitheia oles autes oi wres pou vriskomaste ektos diktyou?

Ektos an apofasisoume oti oi wres autes einai apla mia 'narki' mexri ti stigmi pou tha syndethoume k tha synexisoume na 'zoume'.

To internet einai ontws kalo. Alla einai toso kalo wste na leitourgisei ws ypokatastato tis zwis, tis epafis, tis kata proswpo epikoinwnias??

That's something for us all to think about:)

Hfaistiwnas είπε...

nikko, και όμως έτσι είναι, άλλη η ζωή μέσα στο νετ και άλλη έξω. Η ανωνυμία (ποιός είσαι)και ή μη τετ α τετ (πως είσαι) ηλεκτρονική επαφή είναι που δίνει διαφορετικές διαστάσεις στις δύο δραστηριότητες. Φυσικά όμως και δεν είναι υποκατάσταto της επαφής. Είναι η προεργασία μιας επαφής τις περισσότερες φορές. Παιδιά, παραγματικά, αν δεν υπήρχε το ιντερνετ (που έμαθα να το χρησιμοποιώ και σχετικά αργά) εγώ ακόμη θα ήμουν ένα γκει χωριατόπουλο, κλειστό στον εαυτό του και αντικοινωνικό. Έμαθα πάρα πολλά. Μου άλλαξε τη ζωή... δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο.

Χρήστο, Αντώνη πολύ ωραίο άρθρο. Φιλιά!

Αντώνης είπε...

astromaxith καλά κάνεις και δεν μπαίνεις στο ίντερνετ για να γνωρίσεις κόσμο κι εγω το σταμάτησα και είμαι μια χαρά, δεν χρειάζεται κανα δόγμα πάντως...και να μαλακιστείς μ'ένα τύπο cam2cam δεν τρέχει τίποτα;-)
μεγάλη κουβέντα πάντως το τι έχουμε και δεν έχουμε ανάγκη...
nikko δεν το πιασα αυτό με το editing, σ'ευχαριστώ πάντως:-D
είναι μια διπλή ζωή, όχι για όλους ίσως, οι περισσότεροι πάντως υιοθετούμε ρόλους, ρόλους δοσμένους τις περισσότερες φορές γι'αυτό και όταν μας δίνεται η ευκαιρία φτιάχνουμε χωρίς κανένα κόστος όποιο ρόλο μας γουστάρει στο νετ και μπαίνουμε στα chat με nick "poutanitsa" ή γράφουμε σε μπλόγκ και πουλάμε άποψη(αυτοσαρκασμός αν δεν το καταλάβατε:-p)
δεν υπάρχει όμως πάντα ένας τόσο απόλυτος διαχωρισμός γιατί ότι κάνεις στο ίντερνετ μπορεί να σε επηρεάσει και στην "πραγματική" σου ζωή, δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου π.χ ότι θα φιλούσα τον γκόμενο μου σε δημόσιο χώρο ή θα έλεγα σε άσχετους ότι είμαι γκει ή ότι θα πήγαινα στο pride αν δεν είχα ανακαλύψει απο τα 15 μου το γκέι ίντερνετ...είναι αλληλένδετα αυτά τα πράγματα, αν δεν μιλάμε φυσικά για παθολογικές περιπτώσεις εθισμού...
και είναι αλήθεια πως το ίντερνετ μπορεί να λειτουργήσει ως υποκατάστατο ζωής και επαφής γι'αυτούς όμως που τους είναι απαγορευμένη κι αυτό δεν το καθιστά ούτε καλό ούτε κακό αλλά απλά αυτό που είναι μέσα σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο...
hfaistiwna σ'ευχαριστώ,φιλιααά

Voltsek είπε...

Όλα όσα γράφεις είναι πραγματικότητα. Το internet είναι απαραίτητο για τους gay, ιδίως για αυτούς που ζουν στην επαρχία. Προσωπικά, αν δεν υπήρχε το internet δε θα είχα κάνει ούτε τα μισά από αυτά που έχω κάνει. Τώρα στα 22 μου, σκέφτομαι να πλησιάσω άτομα που μου αρέσουν, διακριτικά, να δω πως είναι να κάνεις δημιουργείς μία επαφή face to face. Είναι λίγο δύσκολο αλλά θα αξίζει.

Dr_MAD είπε...

Το κακό είναι να νοιώθουμε διαφορετικοί. Δεν είμαστε. Οι άλλοι είναι (χε). Ολα ξεκινάνε από ενδόμυχους φόβους αυτοτιμωρίας και καταπίεσης. Ας είμαστε πιο ελεύθεροι. Οχι out, απλά πιο ανεκτικοί με τη φύση μας. Πιστεύω θα έδινε λύσεις σε πολλά αδιέξοδα. Καλημέρες ;-)

Κώστας είπε...

Εμένα το ίντερνετ με έχει σώσει. Ούτε βιβλία, ούτε κάποιον να μιλήσω είχα, όλα έγιναν χάρη στο διαδίκτυο, ακόμα και η σχέση που έχω αλλά και οι φίλοι μου είναι από δω.

Keen On Boys είπε...

Μια χαρά τα'πες!