Ως χρωμοΣώματα, επανακαθορίζουμε την ταυτότητά μας και θέτουμε τα δικά μας μέτρα για το ποιοι είμαστε και τι μας αρέσει.

Ψάχνουμε το δικό μας χρώμα σε έναν κόσμο που επιμένει να δείχνει γκρίζος..

[Ποιοι είμαστε] [Τι θέλουμε, τι δε θέλουμε, θέλουμε;] [Γιατί;] [Πώς;]

15 Ιουν 2007

show some pride !


Το να είσαι κουήαρ (γκέι/λέσμπιαν και δε συμμαζεύεται) είναι επιλογή. Το τι σου αρέσει σεξουαλικά δεν το επιλέγεις, είναι ένστικτο ίσως και δε θα επεκταθώ, τα ένστικτα μου τα κρατάω για μένα, για τις επιλογές μου παλεύω. Το να ζεις ανοιχτά όπως είσαι και να υιοθετείς μια ταυτότητα έξω από την «παραδοσιακή» νόρμα είναι κάτι που το επιλέγουμε και είτε το θέλουμε είτε όχι είναι πολιτική επιλογή. Επιλέγεις είτε να διεκδικήσεις ένα κόσμο που να σε χωράει και να σε αποδέχεται όπως είσαι είτε να ετερορυθμίζεσαι, άρα να καταπιέζεσαι. Η παρουσία μας λοιπόν ως κουήαρ ανοιχτά και περήφανα στις 23 Ιουνίου στο κέντρο της Αθήνας είναι απαραίτητη αν θέλουμε να ελπίζουμε για ένα κόσμο με περισσότερο φως για τις ζωές μας και τα μυαλά των ομοφοβικών συμπολιτών μας.
Ανατρεφόμαστε και μεγαλώνουμε σε μια κοινωνία σεξουαλικά μονόπλευρη , διεπόμενη ακόμη από την πατριαρχία , τη δαιμονοποίηση της σεξουαλικότητας και την ετεροκανονικότητα . Με λίγα λόγια αν είσαι άντρας είσαι ανώτερος , αν είσαι γυναίκα είσαι γεννημένη υποταγμένη , αν σκέφτεσαι και εκφράζεσαι σχετικά με τη σεξουαλικότητα σου ανοιχτά σκέφτεσαι και δράς "πονηρά" (άρα είσαι αμαρτωλή) και τέλος πρέπει να κατευθύνεσαι αποκλειστικά και μόνο στο άλλο (κοινωνικό) φύλο σεξουαλικά . Οι αντιλήψεις αυτές , αν και αμφισβητούνται σίγουρα περισσότερο σήμερα σε σχέση με άλλες εποχές ή κοινωνίες που θεωρούνταν απόλυτες αλήθειες , εξακολουθούν να κυριαρχούν και να καταδυναστεύουν ανθρώπινα σώματα και συνειδήσεις .
Το να δηλώνεις λοιπόν σήμερα λεσβία ή τρανς ή τεσπα μη στρέιτ αποτελεί πολιτική δήλωση . Όπως πολιτική δήλωση αποτελεί και το να δηλώνεις στρέιτ ενώ έχεις ξεκάθαρα ομοφυλόφιλη προτίμηση . Στην πρώτη περίπτωση προσδιοριζόμενη/ος ενάντια στην κοινωνική κανονικότητα διαλέγεις να υπάρξεις σαν διαφορετική/ος , αρνούμενη/ος να απαρνηθείς την πραγματική σου επιθυμία προκειμένου να προσαρμοστείς στις κοινωνικές επιταγές , ουσιαστικά απαιτείς απ’την κοινωνία να προσαρμοστεί αυτή στις επιθυμίες σου ή τεσπα να τις σεβαστεί . Στη δεύτερη περίπτωση , με το να διαλέγεις δλδ να είσαι κρυφή και να ζείς στο σκοτάδι ουσιαστικά υποστηρίζεις την καταπίεση σου , αυτοκαταπιέζεσαι , αυτομαστιγώνεσαι προκειμένου να διατηρηθεί το status quo έστω κι αν είναι εναντίον σου .
Η συμμετοχή σε μια εκδήλωση σαν το pride είναι σημαντική γι’αυτό ακριβώς το λόγο : βγαίνουμε ανοιχτά στο δρόμο ως διαφορετικές/οι να απαιτήσουμε το αυτονόητο , την ελεύθερη ύπαρξη μας μέσα στην κοινωνία , το σεβασμό της ύπαρξης μας . Στο pride παλεύουμε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια , για το ότι είμαστε περήφανες/οι για αυτό που είμαστε , για να είναι ο κάθε άνθρωπος περήφανη/ος για αυτό που είναι ανεξάρτητα από το τι της/του έχει επιβληθεί από τον οποιδήποτε εξουσιαστικό μηχανισμό . Στο pride διαδηλώνουμε , δεν παρελαύνουμε .

1 σχόλιο:

UnKnownX είπε...

Κόλλησες με το κουήαρ εσύ;;;

Ωραίο "κουήαρ" κειμενάκι!


Υ.Γ. μη ξεχνάς ότι οι αδερφές έχουν και βίτσια! Τους αρέσει να ζουν καταπιεσμένες, κρυμμένες στο σκοτάδι κτλ.
Υ.Γ.2. Τι να πει κανείς για το μουνί της αλληνής;