
Εμείς οι gay λέμε συχνά ότι διεκδικούμε το δικαίωμα στην ορατότητα. Αυτό συνεπάγεται και την ύπαρξη μιας εικόνας. Το θέμα είναι η εικόνα αυτή να είναι δική μας και όχι κατασκεύασμα άλλων. Υπάρχουν πολλά στερεότυπα για τους ομοφυλόφιλους, από τα «ανώδυνα» όπως αυτό της ξεφωνημένης αδερφής, ως τα σοβαρότερα που έχουν να κάνουν με μύθους για το AIDS και άλλα νοσήματα.
Το τι εικόνα υπάρχει για αυτή την ομάδα, το καταλαβαίνεις όταν κάνεις coming out. Οι φίλοι, και γενικότερα οι άνθρωποι στους οποίους ανοίγεσαι, καταλαβαίνουν πως το να είσαι gay δεν είναι τελικά αυτό που θεωρούσαν- συνειδητοποιούν (ιδιαίτερα αν είναι καλοπροαίρετοι και όχι κολλημένοι) πως δεν είναι κάτι περίεργο.
Σημαντικό ρόλο στη δημιουργία εικόνων και στερεοτύπων, παίζει το αγαπημένο μας κουτί, η τηλεόραση. Δυστυχώς οι gay γίνονται αντικείμενα «κριτικής» από διάφορες Τατιάνες και άλλους αδαείς παρουσιαστές. Χρησιμοποιούνται εκφράσεις του στυλ: «εγώ τους δέχομαι, αλλά…». Η μόνη περίπτωση να λεχθούν ουσιαστικά πράγματα είναι να υπάρχουν «εκπρόσωποι» της «ομάδας», που να μιλούν ανοιχτά για το σημαίνει να είσαι ομοφυλόφιλος. Αλλά τι να σου κάνουν κι αυτοί όταν η οθόνη κατακλύζεται από ένα σωρό κρυφές που δεν τους νοιάζει τίποτα? Η λεγόμενη μέση ελληνίδα νοικοκυρά και ο απλός κόσμος που …εμπιστεύεται την tv, βλέπουν απλώς και μόνο μια εικόνα η οποία σε συνδυασμό με το πώς μεγάλωσαν, μπορεί να οδηγήσει σε ρατσιστικές αντιλήψεις και συμπεριφορές. Όλοι αυτοί οι μεγάλοι κριτές… δεν νοιάζονται για το τι «περνάνε» σ’ ένα γονιό, ο οποίος μπορεί να αντιδράσει άσχημα σε μια αποκάλυψη του παιδιού του! Βέβαια, για να μην είμαστε απόλυτοι, η τηλεόραση σε σχέση με παλιότερα, μιλάει λίγο πιο άνετα για το θέμα.
Ο μόνος τρόπος να αλλάξει κάτι, ποιος είναι? Εμείς… αν δείξουμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Το θέμα είναι να ανοιχτούμε και να σπάσουμε ηλίθια στερεότυπα και τότε θα είμαστε ορατοί, απλώς ως διαφορετικοί !